Branża Modowa

Modne superfoods i ich polskie odpowiedniki

• Zakładki: 518


Superfood to zdrowa żywność o wysokiej wartości odżywczej, zawierająca dużo mikroskładników. Wszyscy znają i zachwycają się produktami takimi jak jagody goji, nasiona chia, aloes czy komosa ryżowa. Warto jednak wiedzieć, że każdy z nich ma doskonały polski odpowiednik. Poznaj rodzime superfoods!

Polskie superfoods w codziennej diecie

Włączanie zdrowych i bogatych odżywczo produktów spożywczych do codziennego menu to doskonały pomysł. Do dyspozycji mamy owoce świeże i suszone, kłosy zbóż, nasiona i pestki, orzechy i migdały. Superfood występuje pod postacią całych produktów, proszków, napojów, a także złożonych suplementów bogatych w kilka uzupełniających się substancji. Nie musimy wcale wydawać dużo. Wystarczy zamienić modne i popularne superfoods na rodzime.

  • Zamiast drogich i gorzkawych jagód goji doskonale sprawdzą się czarne jagody z polskiego lasu oraz żurawina.
  • Nie trzeba kupować importowanych nasion chia, bo mamy swoje siemię lniane.
  • Jeśli nie przepadasz za smakiem aloesu, by skorzystać z jego dobrodziejstwa, sięgnij po pokrzywę.
  • Nie wiesz nawet, jak wymówić nazwę „quinoa”? Po prostu sięgnij po równie dobrą i pyszną kaszę jaglaną.
  • Czarny bez to doskonały i bardzo smaczny odpowiednik egzotycznych owoców noni.
  • Warzywa liściaste zamiast trawy pszenicy? Jesteśmy na tak!
  • Amla czy aronia? Wybierz to, co zerwiesz nieopodal domu.
  • Miód do słodzenia – zamiast manuki wybierz klasyczny polski.
  • Orzechy makadamia i pekan są pyszne, ale może by tak dać szansę włoskim i laskowym?

To tylko część polskich superfoods. Zachęcamy do zabaw kulinarnych i wykorzystywania wszystkich naturalnych skarbów polskiej ziemi. Smacznego i na zdrowie!

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
369 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *