Superfood to zdrowa żywność o wysokiej wartości odżywczej, zawierająca dużo mikroskładników. Wszyscy znają i zachwycają się produktami takimi jak jagody goji, nasiona chia, aloes czy komosa ryżowa. Warto jednak wiedzieć, że każdy z nich ma doskonały polski odpowiednik. Poznaj rodzime superfoods!
Polskie superfoods w codziennej diecie
Włączanie zdrowych i bogatych odżywczo produktów spożywczych do codziennego menu to doskonały pomysł. Do dyspozycji mamy owoce świeże i suszone, kłosy zbóż, nasiona i pestki, orzechy i migdały. Superfood występuje pod postacią całych produktów, proszków, napojów, a także złożonych suplementów bogatych w kilka uzupełniających się substancji. Nie musimy wcale wydawać dużo. Wystarczy zamienić modne i popularne superfoods na rodzime.
- Zamiast drogich i gorzkawych jagód goji doskonale sprawdzą się czarne jagody z polskiego lasu oraz żurawina.
- Nie trzeba kupować importowanych nasion chia, bo mamy swoje siemię lniane.
- Jeśli nie przepadasz za smakiem aloesu, by skorzystać z jego dobrodziejstwa, sięgnij po pokrzywę.
- Nie wiesz nawet, jak wymówić nazwę „quinoa”? Po prostu sięgnij po równie dobrą i pyszną kaszę jaglaną.
- Czarny bez to doskonały i bardzo smaczny odpowiednik egzotycznych owoców noni.
- Warzywa liściaste zamiast trawy pszenicy? Jesteśmy na tak!
- Amla czy aronia? Wybierz to, co zerwiesz nieopodal domu.
- Miód do słodzenia – zamiast manuki wybierz klasyczny polski.
- Orzechy makadamia i pekan są pyszne, ale może by tak dać szansę włoskim i laskowym?
To tylko część polskich superfoods. Zachęcamy do zabaw kulinarnych i wykorzystywania wszystkich naturalnych skarbów polskiej ziemi. Smacznego i na zdrowie!
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy.pl.
Zdj. Shutterstock